Taalschool De Vlugt opent deuren voor nieuwkomers

Taalschool De Vlugt opent deuren voor nieuwkomers

Taalschool De Vlugt, onderdeel van de Burgemeester De Vlugtschool, is een onderwijsvoorziening in Amsterdam Nieuw-West voor nieuwkomers van 6 tot 12 jaar. Het gaat om kinderen die in Nederland onderwijs willen of moeten volgen, die korter dan een jaar in ons land zijn en geen Nederlands spreken. “Op dit moment hebben we vier groepen.  Het is de vraag of die voldoende capaciteit bieden”, aldus directeur Jan Bak.

De leerlingen komen uit heel de wereld, spreken niet of onvoldoende de Nederlandse taal en krijgen ruim een jaar onder andere een intensief woordenschatprogramma aangeboden. Na die intensieve periode stromen de kinderen door naar het reguliere basisonderwijs.

Taalschool De Vlugt ontvangt ook nieuwkomers die korter dan een jaar in Nederland onderwijs volgden op een AZC-school, maar door verhuizing naar Amsterdam Nieuw-West ingeschreven staan bij een stamschool in de wijken Geuzenveld, Slootermeer en Osdorp. Kinderen die in Nederland geboren zijn maar meerdere jaren in het buitenland woonden, en daardoor de Nederlandse taal niet machtig zijn, zijn ook welkom bij Taalschool De Vlugt. Vier- en vijfjarige nieuwkomers starten in ‘gewone’ onderbouwgroepen van de basisschool.

Directeur Jan Bak: “Op Taalschool De Vlugt geven wij onze leerlingen een solide basis voor hun toekomst in Nederland. Niet alleen op het gebied van Nederlands maar ook op creatief, sportief en maatschappelijk gebied.” De kinderen krijgen in kleine groepen - van maximaal vijftien leerlingen - les van speciaal opgeleide leerkrachten. Ieder kind werkt op zijn of haar eigen niveau. Waar nodig krijgen kinderen individueel aangepaste les of begeleiding.

 


Klas NK4 van Taalschool De Vlugt bracht vorige week een bezoek aan de bibliotheek.
Daar zochten zij boeken over het menselijk lichaam.

< terug naar overzicht