In actie tegen het lerarentekort

In actie tegen het lerarentekort

Onderwijswethouder Marjolein Moorman heeft woensdag 4 juli tienduizend handtekeningen in ontvangst genomen van Amsterdammers die zich zorgen maken om het lerarentekort in hun stad. Dat lerarentekort is – nu veel scholen hun formatie voor volgend schooljaar rond proberen te krijgen – flink voelbaar.

BBO Amsterdam, een groot overlegorgaan waarbij ook onze stichting is aangesloten, verzamelde in februari en maart van dit jaar handtekeningen om de Amsterdamse politiek te doordringen van de noodzaak dat er iets moet gebeuren tegen het lerarentekort. Meer dan tienduizend bezorgde Amsterdammers ondertekenden de petitie OP = OP. Veel leerkrachten en ouders hebben getekend.

Op dit moment staan er meer dan driehonderd vacatures voor het primair (speciaal) onderwijs open in Amsterdam open op Meesterbaan, de grootste vacaturebank voor het onderwijs. Dit betekent dat 7900 leerlingen nog niet weten wie hun (deeltijd-) juf of meester wordt volgend schooljaar.  In 2023 zal het tekort opgelopen tot vijfhonderd, blijkt uit prognoses van Centerdata.

BBO neemt zelf de nodige maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan. Schoolbesturen werven zij-instromers bijvoorbeeld. Waren er vorig jaar nog drie, komend jaar zijn dat er 150. Ook de gemeente steekt haar handen uit de mouwen door woningen beschikbaar te stellen voor leerkrachten. Toch beseft STWT-bestuurder Joke Middelbeek maar al te goed dat het niet genoeg is. Zij wil niet alleen nieuwe leerkrachten werven, maar wil ook nadenken over onderwijs anders inrichten en manieren om jonge leerkrachten aan zich te binden.

Ze wil graag met de nieuwe onderwijswethouder in gesprek om het probleem gezamenlijk aan te pakken. Wethouder Marjolein Moorman zegt open te staan voor zo’n gesprek. ,,Het is een probleem van de hele stad’’, zei ze na afloop van de overhandiging. ,,Ik heb zelf ook kinderen op de basisschool, dus ik maak me ook zorgen om het lerarentekort.’’

< terug naar overzicht