8.000 zonnepanelen voor scholen in Nieuw-West

8.000 zonnepanelen voor scholen in Nieuw-West

Op het STWT-kantoor zetten gisteren 6 Amsterdamse schoolbesturen hun handtekening onder het project ‘Zon op scholen in Nieuw-West’; een unieke samenwerking tussen primair èn voortgezet onderwijs. Hiermee staat de afspraak dat  34 scholen in Amsterdam Nieuw-West de komende jaren zo’n 8.000 zonnepanelen op hun daken laten aanbrengen. Het project verhoogt het totaal aantal zonnepanelen in Amsterdam met maar liefst 8 procent. 'De helft van de energiekosten wordt zo bespaard. Dat kan weer naar het onderwijs', aldus Joke Middelbeek, bestuurder van STWT en initiatiefnemer van het project.

Van links naar rechts: De bestuurders van de deelnemende schoolbesturen: Ewald Weiss (Caland Lyceum), Diane Middelkoop (Asko), Lex Polman (Amos), Judith Steenvoorden (Zaam) en Joke Middelbeek (STWT). Niet op de foto maar wel deelnemer: Esprit Scholen, Percy Henry

De zonnepanelen leveren per jaar ruim 2 miljoen kWh aan schone zonnestroom, het equivalent van het verbruik van 640 huishoudens. Ze voorzien in bijna de helft van het totale elektriciteitsverbruik van de scholen.

 De gemeente Amsterdam is enthousiast over deze ontwikkeling en ondersteunt de  schoolbesturen met een projectleider. Deze heeft onder meer het project begeleid en de daken van de scholen laten onderzoeken op geschiktheid voor zonnepanelen. Ook ondersteunt hij bij het indienen van subsidieaanvragen. Scholen in Amsterdam kunnen lenen uit het Duurzaamheidsfonds, maar ook gebruik maken van de gemeentelijke regelingen voor Zon op Maatschappelijk Vastgoed en Stimulering Grote Zonprojecten.

De totale kostenbesparing door de samenwerking wordt geschat op meer dan een half miljoen euro. Bijzonder aan het project is ook dat primair onderwijs en voortgezet onderwijs met elkaar samenwerken om de scholen in Nieuw-West te verduurzamen. Door de omvang van het project kunnen ook besturen die maar één school onder zich hebben, aansluiten en scholen waarvan het dak niet optimaal geschikt is voor zonnepanelen.

De betrokken schoolbesturen in deze samenwerking zijn: Amos, Asko Scholen, Esprit Scholen, SOVOP, Stichting Westelijke Tuinsteden en Zaam. Bestuurder Joke Middelbeek is blij: ‘Door op deze schaal de handen ineen te slaan, besparen we niet alleen ontzettend veel geld, maar we benadrukken ook hoe belangrijk duurzaamheid is. En we geven een mooi voorbeeld voor de hele stad!’

< terug naar overzicht